dimarts, 18 de març del 2014

Castell d'Alaró (per Orient)

Excursions amb encant per a famílies 23/03/2014
(Aquesta excursió la repetirem el dissabte 29 de març)
Accés al recinte emmurallat del puig d'Alaró (821m).
Fita a Fita vos proposa aquesta setmana visitar una mena de refugi-santuari, estendard de la resistència dels pobladors de l’illa de Mallorca durant segles: el Castell d'Alaró. Les primeres referències documentals que hi trobam ens remeten al setge que durant vuit anys i cinc mesos mantingueren els musulmans a un grup de cristians d’origen romà (els rum), pobladors de l’illa abans de l’arribada de la mitja lluna l’any 902. El bastiment, encara ara visible, correspon a èpoques posteriors a la conquesta de l’illa per part del Rei en Jaume, l’any 1229.
La primera visió del castell, la barbacana.
Episodis històrics, llegendaris i espirituals recorren tota la geografia d’aquest queixalot, serrat pels quatre costats com el seu veí puig d’Alcadena. El 1285, Cabrit i Bassa hi trobaren la mort en defensa del Rei de Mallorca, Jaume II; i el 1622, s’hi fundà el santuari de la Mare de Déu del Refugi, com a conseqüència de l’abandonament militar del recinte.
Santuari de la Mare de Déu del Refugi.
Visió des de la porxada del santuari.
L’itinerari que seguirem de pujada al Castell/Puig d’Alaró (821m) recorre el vessant nord de la muntanya i surt del punt quilomètric 11,8 de la carretera d’Alaró a Orient, al lloc indicat com a Coll d’Orient (498m), just davant les cases de Son Bernadàs Nou. Allà hi trobarem els indicadors de fusta del Consell de Mallorca que ens guiaran fins al cim del puig en una hora i mitja, on hi trobam a més un dels refugis oficials de la Ruta de Pedra en Sec (GR-221).
L'Ofre, na Franquesa i sa Rateta, des de la pujada al Castell d'Alaró per Orient.
Som en el vessant nord del puig, una zona freda i ombrívola a l’hivern. Cap al nord, hi destaca la presència dels puigs de l’Ofre o de Lofra, de na Franquesa i de sa Rateta o de sa Roteta. En poc menys de tres quarts d’hora haurem assolit el replà des Pouet, des d’on arranca un dels dos camins de pujada al Castell d’Alaró. L'altre camí prové d’Alaró i passa per les cases del Verger.
Les cases des Verger, des del camí d'accés al castell.
La primera visió real del castell és la barbacana, el primer parament constructiu que trobam i que és l'única porta d’entrada possible al recinte emmurallat. A partir d’aquí el temps d’arribada al refugi dependrà de l’estona que ens hi passem gaudint del paisatge, fent fotografies i assaborint la història pedra a pedra. Una vegada a dalt, tenim l’opció de visitar els aljubs i la Cova de Sant Antoni.
Interior d'un dels aljubs del Castell d'Alaró.
Cova de Sant Antoni.
Les sortides, com sempre, són a les 10h; i el punt de trobada, davant l'Ocimax (Palma). El preu és de 5€ per persona i de 20€ per família (a partir de 4 membres), i inclou una assegurança en cas d'accident. Per inscriure-vos heu d'enviar un correu a info@fitaafita.com amb les vostres dades (nom i llinatges, nombre de participants i un telèfon de contacte). Podeu fer el pagament mitjançant ingrés en el compte bancari BANCA MARCH 0061 0029 19 1675050118, indicant el nom de la família i excursió a la que vos inscriviu.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Fita a fita fem camí.
I només en trobar la darrera
i més gran,
sabem que hem fet cim.
'Seguiu les fites i mai no vos perdreu'
Joan Carles Palos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada