dijous, 12 de setembre del 2013

La Trapa: més enllà de les cendres, les pedres i el silenci

Un mes després de l'incendi de La Trapa, el gerent de la finca del GOB, Joan Juan, visità el programa de ràdio FITA A FITA/A VIVIR QUE SON DOS DIAS (8/09/13) per parlar de les tasques de recuperació d'aquest espai emblemàtic del sector de Ponent de la Serra de Tramuntana-Patrimoni de la Humanitat. Amb ell, recorreguérem el camí (GR-221) que va des del coll de Sa Gramola fins a la vall de Sant Josep, on s'ubiquen les cases i fins on arribà el foc que s'inicià a la Coma Calenta, vora la localitat d'Andratx, el 26 de juliol passat.
Joan Juan (dreta) i un servidor a l'estudi de la Cadena SER a Palma
Anàrem pel camí de ses Basses cap al coll de ses Pedrisses, d'allà voltarem el puig de ses Basses per arribar fins el mirador del cap Fabioler (o cap d'en Grosser, segons informa Toponímia Mallorca. Perquè "cap Fabioler o també morro d'en Fabioler sembla ser un nom molt més recent, ja que no apareix a les cartografies del segle XIX. Antigament, aquest promontori rebia el nom de cap d'en Grosser. I així el denomina Joan Binimelis en la seva descripció de l'illa de Mallorca de 1595), i d'aquí baixar fins a la possessió de La Trapa.
Els voltants de La Trapa han patit dos incendis importants els últims 20 anys. El primer el 1994 i el segon, aquest estiu.
L'espai radiofònic sobre senderisme s'emet cada diumenge a les 12,30h a la Cadena SER/Radio Mallorca dins del programa A VIVIR QUE SON DOS DIAS/BALEARES que dirigeix i presenta la periodista Marga Vives.
Més coses
I aprofit aquesta entrada en el meu bloc per recordar algunes idees expressades a través de les xarxes socials i que a hores d'ara encara no han trobat resposta. Fa poc, en el Facebook demanava "I qui 'fiscalitzarà' els ingressos efectuats en el compte del Govern de les Illes Balears per a la campanya 'Tot(s) per sa Serra'? Se'ns crema (ens cremen) el patrimoni natural i cultural i, poc a poc també, la paciència." La Conselleria de Medi Ambient havia iniciat unes tasques de recuperació de la zona cremada, prop del coll de sa Gramoila, i que algú havia denunciat de postisses i mancades de sentit. Per això jo deia que "el problema és que mentre el GOB fa un desplegament organitzat del seu voluntariat en tasques productives dins els dominis de la finca de La Trapa (dins la vall de Sant Josep), que no és precisament l'aparcament públic del Coll de sa Gramola (per on hi passa el GR-221 'Ruta de Pedra en Sec' del Consell de Mallorca i on sembla ser que s'havien iniciat les tasques dels voluntaris reclutats per Medi Ambient); el Govern de les Illes Balears i l'Ajuntament d'Andratx semblen no tocar-hi o, senzillament, no tocar de peus en terra."

Tanmateix.... (continuarà).

(PD: aquesta setmana FITA A FITA/A VIVIR QUE SON DOS DIAS se'n va fins a les terres del Pla i Llevant de Mallorca amb el Grup Excursionista de Vilafranca de Bonany per recórrer a peu un tram del límit del terme municipal. Una activitat promoguda per celebrar el 200 aniversari de la segregació del municipi de Petra. No vos ho perdeu!!!). JCP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada