dilluns, 22 d’abril del 2013

A L'OMBRA DEL SENYOR DE PONENT


PAS DES COSSI-COMA D’EN VIDAL
(Son Fortuny, Estellencs)
Recorregut  7km
Desnivell    360m
Durada      2h30m

En aquesta nova entrega del bloc vos proposam una passejada pel sector de ponent de la Serra de Tramuntana. Un itinerari apte per a tots els públics i a través del qual gaudir d’un paisatge espectacular. La ruta discorr entre “el senyor de ponent”, el Puig de Galatzó, i el seu “escuder”, s’Esclop; entre les possessions de Son Fortuny i del Galatzó. Terres farcides de llegendes i d’històries, com la que fa referència a Ramon Burgues-Zaforteza, segon comte de Santa Maria de Formiguera, home tant ric com cruel, que la veu del poble transformà en el Comte Mal. O la del matemàtic, físic, astrònom i polític rossellonès, François Aragó, qui s’instal·là en el cim del Puig de s’Esclop per mesurar el meridià de Paris.

Aquesta ruta va ser comentada a l'espai radiofònic FITA A FITA de A VIVIR QUE SON DOS DÍAS/BALEARES (Cadena SER) que dirigeix i presenta Marga Vives. Aquest dia férem l'itinerari acompanyats de l'escriptor i ecologista, Miquel Rayó.
Aquí teniu l'audio del programa...
L'escriptor i expresident del GOB, Miquel Rayó, entre Joan Carles Palos i Marga Vives

Iniciam la nostra marxa en el km 97 de la Ma-10, entre el mirador des Grau i Estellencs, allà on comença una pista de terra fàcilment identificable pel rètols del GR-221 (Coma d’en Vidal-Estellencs). El nostre primer objectiu és el Boal de Ses Serveres, on hi arribarem en 25 minuts. Allà hi trobarem una àrea recreativa amb taules i bancs on s’hi pot fer una bona berenada. El camí és fàcil, una miqueta costerut al principi, tot i que està ben senyalitzat, per la qual cosa no ofereix cap dificultat més enllà de la física. De camí al Boal de Ses Serveres passarem pel creuer de la Coma d’en Vidal (a la dreta), per on transitarem a la tornada.

Refugi de la Coma d'en Vidal
Una vegada en el Boal de ses Serveres (topònim que fa referència a la presència de bestiar boví per aquella zona en el passat. Boal o Boval és un corral de bous) hem de seguir pel camí indicat com a Pas des Cossi/Puig de Galatzó. Es tracta d’un camí de ferradura que descriu una sèrie de revolts per salvar un pronunciat desnivell fins arribar el coll des Morro (480 m). Calculau un quartet d’hora de pujada, una distància que fareu ben escortats pel penyal des Morralàs i el cingle Redó, a la nostra dreta, estreps de la serra dels Pinotells.

El senyor de ponent, el puig de Galatzó
En arribar al coll, hi trobarem un indicador que ens convida a seguir cap a l’esquerra en direcció al Puig de Galatzó. Nosaltres l’obviarem i seguirem cap a la dreta, direcció sud, per un tirany ben fitat que paral·lel a la Serra dels Pinotells (dreta) ens guiarà cap al creuer on conflueixen el nostre tirnay, el camí que prové de les cases de Galatzó (esquerra) i el que hem de seguir després (davant nostre) en direcció cap a s’Esclop i Coma d’en Vidal. Aquest tram no és llarg i el podem fer en una mitja hora, mentre assaborim la vista que se'ns ofereix del vessant calvianer de la muntanya, amb les cases de Galatzó i el poble des Capdellà al fons.

Del creuer abans indicat fins al següent indicador tardarem quinze minuts. En arribar al coll de la Coma d’en Vidal, tot el camí que ve és de baixada. Passarem per les cases de la coma, propietat del Govern i condicionades com a refugi integrat dins la Ruta de Pedra en Sec del Consell de Mallorca (GR-221), tot i que encara ara no estigui obert al públic per manca de recursos econòmics. A vint minuts del refugi, trobarem el creuer del camí del Boal de ses Serveres, on tancarem el circuit. Deu minutets més i ja serem a la carretera, on finalitzarà la nostra ruta.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada