dimarts, 26 de març del 2013

Es Amunts: Eivissa més natural

De Sant Mateu d'Albarca as Portitxol
Introducció:
El nostre amic i col·laborador incondicional, Josep Antoni Prats, del Grup de Coneixement del Medi de l'Institut d'Estudis Eivissencs ens proposa una nova ruta per l'illa d'Eivissa. En aquesta ocasió, pel sector Nord. Es Amunts d’Eivissa constitueix un espai geogràfic, natural i cultural amb identitat pròpia, i amb uns valors naturals, paisatgístics i patrimonials molt singulars i interessants dins del marc territorial de les Pitiuses i de les Balears. L’espai comprèn principalment territoris de dos dels municipis de l’illa, Sant Joan de Labritja i Sant Antoni de Portmany, i també una franja de terrenys forestals de Santa Eulària des Riu. Disposau també d'un mapa de la ruta a seguir, de Sant Mateu d'Albarca as Portitxol. 
Itinerari:

La costa nord de l’illa de d’Eivissa és tota ella alta i escarpada, per la presència, al costat del mar, de tot el sector elevat dels Amunts, des del cap Nunó, a l’oest, fins a la cala de Sant Vicent, a l’est. Els puigs que formen aquesta zona s’eleven progressivament cap al nordoest, arribant a alçades considerables de fins a prop de 400 metres d’altitud, i després cauen al mar quasi verticalment. En ser els Amunts un bloc molt homogeni hi ha pocs punts on la costa sigui relativament baixa i accessible. Per això els pocs ports que hi ha són ben valuosos, especialment si ofereixen refugi només que sigui a petites embarcacions.
En el llarg tram que va de cala Salada al port de Sant Miquel el millor dels portets per a llaüts que podem trobar és es Portitxol, a la costa de la vénda de Rubió, del poble de Sant Miquel de Balansat. Es tracta d’un petit caló, obert només a la tramuntana, situat enmig dels abruptes vessants del cap de Rubió i el puig de sa Paret, coberts avui d’una abundant brolla i de pins, encara que es poden observar els marges de pedra seca que indiquen una presència humana, fa dècades, més habitual que la dels nostres dies. Voramar, un bon grapat de cases de llaüt, la majoria encara ben cuidades.
El camí habitual d’accedir as Portitxol és des de l’anomenat cap de s’Àguila, baix de la urbanització coneguda com “Isla Blanca”. Des d’allí surt un carrerany que ressegueix la costa, apte bàsicament per anar a peu, però per on també es pot passar amb bicicleta o moto fins prop de l’arribada. En aquesta sortida, però, pretenem arribar-hi per un altre camí: des de Sant Mateu. Sortint de l’església de Sant Mateu, agafarem la desviació que porta cap a cala Albarca, però no arribarem a iniciar la baixada, sinó que seguirem per dalt dels penyals cap al cap de Rubió i, des d’allí, provarem de trobar un vell carrerany que també baixa al portet de pescadors.
Des de dalt del cap de Rubió podrem gaudir d’unes magnífiques vistes de tota la badia coneguda com cala Albarca (en realitat no és una cala), a l’altra banda de la qual s’alça el cap d’Albarca.
Es tracta, per tant, d’una sortida on es podem observar el contrast entre el pla d’Albarca, amb els cultius i el relleu horitzontal, i els grans pendents de la línia de costa, avui abandonats i salvatges.
 
Josep Antoni Prats
Grup de Coneixement del Medi
Institut d'Estudis Eivissencs

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada